Dr. Dávid Zsófia

1977-ben születtem Budapesten, ahol jelenleg is élek. Édesapám Dr. Dávid Gyula, a Dávid Társas Ügyvédi Iroda alapítója, míg édesanyám egyházi ötvös. A Bányai Júlia Általános Iskola elvégzését követően rajz és vizuális nevelés szakon végeztem a Városmajori Gimnáziumban. A gimnáziumi évek alatt egyre inkább a történelem és a magyar irodalom kezdett érdekelni, és ekkor született bennem az elhatározás, hogy jogászi pályára menjek. A gimnázium befejezését követően fél évet az Egyesült Államokban töltöttem és főiskolára jártam. 

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog és Államtudományi karán végeztem 2001-ben, summa cum laude minősítéssel. Az egyetemi évek során fontosnak tartottam az alapos felkészülést és a tananyag gyakorlati megismerését, amely elveket a mai napig is követek. Az egyetem utolsó évében az akkor még DATAWARE Rt., jelenleg T-SYSTEMS Kft.-nél dolgoztam jogi asszisztensként a társaság jogi képviselője mellett. A társasági jog területén már ebben az időszakban szerezhettem egy kis tapasztalatot.

A diplomamunkámat a magyar távközlés liberalizációjából írtam és a dolgozat fő tárgya az akkor születőben lévő Hírközlési törvény volt. A liberalizációhoz kötődő távközlési joghoz való vonzódásom annak volt köszönhető, hogy egy olyan új területet ismerhettem meg, amely ebben az időben volt kialakulóban és a törvényalkotási folyamat végigkísérése számomra nagy élményt nyújtott.

Az egyetem befejezését követően 2001-ben elkezdtem dolgozni a Köves és Társai, Clifford Chance and Pünder nemzetközi ügyvédi irodában, a távközlési csoportban. A nemzetközi ügyvédi irodában eltöltött idő alatt megismerkedhettem a globális jogászkodással, az angol kollégák segítségével pedig mélyebb tapasztalatokra tehettem szert az angol jogi szaknyelv területén. 

A Clifford Chance-nél eltöltött egy év után úgy döntöttem, hogy a nemzetközi ügyvédi iroda helyett a családi ügyvédi irodánál folytatom a jogászi munkát. Ennek fő oka az volt, hogy édesapám országgyűlési képviselő lett, ezért az ügyvédi munkája háttérbe szorult és szüksége volt új munkatársakra. Másodlagos oka volt a váltásnak az, hogy szívesebben foglalkoztam olyan ügyekkel, amelyek változatosak és az üzleti és magánélet változásait tükrözik, mint azokkal, amelyek egy óriáscég hivatali ügyeit érintik. 

2002 óta dolgozom a Dávid Társas Ügyvédi Irodánál ügyvédjelöltként, 2005 óta pedig ügyvédként. Munkám jelentős részét teszik ki a társasági joggal kapcsolatos ügyek (cégalapítás, vásárlás, átalakulás), és az ingatlanügyek (adásvétel, bérlet, társasházi ügyintézés, építési ügyintézés), de foglalkozom családjogi ügyekkel is (gyermekelhelyezés, tartás, válóper, vagyonközösség megosztás). 

Igyekszem az ügyeket elsősorban békés úton rendezni, és amennyiben ez nem lehetséges, akkor fontosnak tartom a bírósági peres és peren kívüli eljárások során is korrekt, pontos, jogszabályoknak megfelelő és főleg hatékony eljárást. 

Felső fokon beszélek angolul és középfokon németül, szeretek sportolni és utazni, de szívesen töltöm a szabadidőmet koncerten, vagy valamilyen művészeti eseményen is. 

hu_HUHungarian